Представяне на проект

Представяне на проект "Дигитална библиотека "Българска литературна критика" в Белград

Представяне на проект „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ в Белградския университет  

На 09.11.2022 г. по покана на проф. Антоанета Алипиева във Филологическия факултет към Белградския университет гл. ас. д-р Андриана Спасова и гл. ас. д-р Елена Борисова представиха проекта „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ с ръководител доц. д-р Александра Антонова. Проектът се разработва в Института за литература при БАН и представя  за първи път систематизирано в интернет публикационното и архивно наследство на 20 от най-значимите български литературни критици и историци на XX век на сайта bglitcritics.org.

Презентацията на проекта бе реализирана пред преподаватели и студенти от IV курс на специалност „Българска филология“ в рамките на лекционния курс „Българска литература – 7“,  модул „Литературна критика“. Д-р Борисова и д-р Спасова показаха фрагменти от богатите архивни корпуси, поместени в профилите на критиците на сайта, емблематични техни трудове, предадоха спомени от тяхната преподавателска дейност, реконтекстуализираха културното им присъствие в интелектуални, приятелски и лични кръгове, уплътниха представата на някои от критиците и чрез записи на автентичните им гласове, запазени във фонда на БНР. 

Представянето на „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“ в Белградския университет е част от образователните инициативи на проекта, реализирани редом с научноизследователските. Дотук проектът е презентиран в университетите във Виена и Неапол, предстои представянето му във Велико Търново, в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Образователната цел на проекта се осъществява и в поредица от лектории с ученици от гимназиален етап – в 91. НЕГ „Проф. Константин Гълъбов“ – София и Национална Априловска гимназия –   Габрово, в организирането на две издания на Национален конкурс за младежки критически текст, както и в експонирането на изложба в постери в различни градове на страната. По проекта са реализирани два сборника, предстои издаването на трети.Линк към сайта на проекта: https://bglitcritics.org

Линк към сайта на Издателски център „Боян Пенев“: ilitizda.com
  • Gallery
  • Gallery
Общо : 2 снимки

Последно добавени

Моето поколение в литературата. Книга втора

Моето поколение в литературата. Книга втора

Боян Пенев като литературен историк и критик

Боян Пенев като литературен историк и критик

Неприятна статия

Неприятна статия

Символизмът в България и Николай Райнов

Символизмът в България и Николай Райнов